ТОВ "Тапфло Україна"
Під час вибору підхожого насоса для перекачування будь-яких речовин, серед інших характеристик, обов’язково враховується їхня в’язкість. Якщо не брати її до уваги, обладнання може вийти з ладу практично відразу після першого запуску. Щоб цього не сталося, розглянемо, що являє собою в’язкість і як вона впливає на мембранний насос та інші насосні пристрої.
В’язкість — це властивість рідин, завдяки якому вони чинять опір зсуву. Речовина з високою в’язкістю — густа й важкоплинна, з низькою — рідка й легкоплинна. Основа цього процесу — дія міжмолекулярних сил чи внутрішнє тертя. Якщо говорити найпростішими словами, то в’язкість — це опір потоку. Оскільки насос купується саме для створення потоку речовин у певному напрямку, ця характеристика має велике значення під час вибору підхожого обладнання.
Вона буває кінематичною чи динамічною. Щоб купити насос, що ідеально відповідає характеристикам речовини, що перекачується, найбільш важлива саме кінематична в’язкість. Вимірюється вона у квадратних метрах на секунду (м²/с) чи стоксах (Ст).
Під час зниження температури вона посилюється, у разі підвищення — знижується. Для різних видів рідини є свій температурний поріг. Наприклад, для перекачування шоколаду чи меду найчастіше потрібно встановлювати на насос кожух обігріву, щоб максимально зберегти високу температуру. Інакше ці речовини повністю застигнуть і виведуть обладнання з ладу.
Найпростіший метод — знайти в мережі таблиці поширених рідин та їхніх характеристик. Таких відомостей досить багато, але не завжди можна покладатися на їхню ідеальну достовірність. Для більш точного та наукового способу використовують спеціальний прилад, який називається віскозиметром.
Найпростіший варіант цього приладу представлений у вигляді тримача з лійкою об’ємом 100 мл та з діаметром нижнього отвору до 4 мм. Кількість секунд, за які 100 мл робочої речовини витікає з нижнього отвору, є показником в’язкості.
Ця характеристика має дуже велике значення в харчовій промисловості, оскільки істотно впливає на смакові якості та текстуру продуктів харчування. Наприклад, для шоколаду вона визначає його гладкість і товщину, а для соусів та супів в’язкість — визначальний параметр того, як вони відчуваються в роті. Її найменша зміна відразу викликає в споживача відторгнення або, навпаки, краще сприйняття смаку.
Також рівень в’язкості важливий для зручності використання продуктів. Якщо говорити про кетчуп, то він має бути досить густим, щоб утримуватися на хлібі, але не надто, щоб обтяжувати його.
Ця характеристика має властивість змінюватись, залежно від швидкості, з якою працює насос. Існує 4 основні групи речовин, які поводяться певним чином, незалежно від питомої в’язкості:
Тобто, щоб купити насос, який прослужить багато років, потрібно обов’язково враховувати, до якої категорії належить середовище, що перекачується. Якщо перекачувати дилатантні рідини звичайним відцентровим насосом, він згорить, як тільки вони зіб’ються.
Як ми вже розібралися, тип речовини, що перекачується, має найбільше значення під час вибору підхожого насоса. Найкращі варіанти для транспортування високов’язких речовин — мембранний та перистальтичний насоси. Нижче докладно розглянемо переваги моделей від Tapflo.
Гігієнічна серія мембранних моделей — чудовий варіант для високов’язких та щільних середовищ. Таке обладнання впорається з будь-якими продуктами не тільки харчової промисловості, а й хімічної, фармацевтичної, оскільки стійке до перекачування агресивних (кислот, лугів) і вибухонебезпечних речовин. Особлива конструкція гарантує повну гігієнічність і герметичність, матеріали виготовлення сертифіковані й не впливають на речовини, що перекачуються.
Діафрагмове обладнання підійде для транспортування йогуртів, вершкового та плавленого сиру, кремів, молока, майонезу, гірчиці, томатних продуктів, соків, тіста, пива та виноградного сусла.
Перистальтичний насос Tapflo представлений у трьох конфігураціях і впорається з перекачуванням в’язких рідин цілодобово. Це одна з найпростіших і найлегших у використанні конструкцій. Також сертифікований для використання в харчовій сфері. Матеріали виготовлення робочої трубки та силіконовий тип мастила дозволені для роботи з продуктами харчування. Може перекачувати неоднорідні склади із твердими та м’якими включеннями без пошкодження структури.
Якщо вам потрібна докладніша інформація про характеристики обладнання Tapflo, зв’яжіться з нашими менеджерами.
О Tapflo: Tapflo Group є незалежною сімейною компанією, європейським виробником та світовим постачальником пневмопривідних мембранних насосів, відцентрових насосів та іншого промислового обладнання. Представництва компанії Tapflo успішно працюють у більш ніж 30 країнах світу, а дистриб'ютори нашої продукції – у більш ніж 45 країнах світу.